Zwangerschaps- en bevallingsverlof

17 oktober 2024

Jouw medewerker kan om verschillende redenen verlof willen opnemen. Sommige van deze verlofregelingen zijn wettelijk vastgelegd, terwijl andere opgenomen zijn in de cao of arbeidsovereenkomst. We hebben een kort overzicht van alle verlofregelingen samengesteld. In dit nieuwsbericht krijg je een overzicht van het zwangerschap- en bevallingsverlof zoals wettelijk geregeld.

Rechten van zwangere werkneemster

Een werkneemster die zwanger is heeft recht op minimaal 16 weken verlof. Dit verlof bestaat uit maximaal 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof betreft het verlof voorafgaand aan de bevalling. Dit verlof duurt minimaal 4 tot maximaal 6 weken. De werkneemster heeft de vrijheid om zelf te beslissen wanneer het verlof begint. Als de werkneemster in de periode voor het verlof ziek is, gaat het verlof 6 weken voor de uitgerekende datum in en heeft de werkneemster dus geen vrije keuze.

Bevallingsverlof

Na de bevalling gaat het zwangerschapsverlof over in bevallingsverlof. De duur van het bevallingsverlof is afhankelijk van de lengte van het zwangerschapsverlof. Neemt een werkneemster 6 weken zwangerschapsverlof op, dan heeft ze recht op 10 weken bevallingsverlof. Kiest een werkneemster voor 4 weken zwangerschapsverlof, dan heeft ze recht op 12 weken bevallingsverlof.

De werkneemster heeft de mogelijkheid om het laatste deel van het bevallingsverlof in delen op te nemen. Dit geldt voor het verlof dat overblijft 6 weken na de bevalling. Dit deel van het verlof kan de werkneemster flexibel opnemen over een periode van maximaal 30 weken.

Totale duur zwangerschaps- en bevallingsverlof

De totale duur van het verlof is minimaal 16 weken. De uiteindelijke bevallingsdatum bepaalt de lengte van het verlof.

Baby te vroeg geboren:

Indien het zwangerschapsverlof korter duurt door een vroeggeboorte, worden de ontbrekende dagen toegevoegd aan het bevallingsverlof. Bijvoorbeeld: een werkneemster bevalt 2 weken voor de uitgerekende datum en is 6 weken voor deze datum gestopt met werken. In dit geval heeft de werkneemster 4 weken zwangerschapsverlof en 12 weken bevallingsverlof. De totale duur blijft 16 weken.

Baby te laat geboren:

Als de werkneemster later bevalt dan de uitgerekende datum worden de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum opgeteld bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.

Aanvraagprocedure

Minimaal 3 weken voordat het verlof begint, vraagt de werkneemster

zwangerschapsverlof aan bij jou als werkgever. De werkneemster moet bij aanvraag haar zwangerschapsverklaring laten zien. Hierin staat haar uitgerekende bevallingsdatum.

Als werkgever kun je de zwangerschapsuitkering en de bevallingsuitkering in één keer aanvragen bij het UWV, tussen de 4 en 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof. Hoewel het UWV doorgaans de uitkering rechtstreeks aan jou als werkgever betaalt, kan het soms handig zijn als het UWV de uitkeringen rechtstreeks aan de werkneemster overmaakt, bijvoorbeeld wanneer het dienstverband van de werkneemster afloopt tijdens het verlof.

De uitkering is ter hoogte van 100% loon.

Opbouw vakantiedagen en vakantiegeld

Tijdens de verlofperiode bouwt de werkneemster haar gewone vakantiedagen en vakantiegeld op. Het vakantiegeld wordt door het UWV meegenomen in de uitbetaling.

Verlof bij een tweeling of meerling

Is een werkneemster in verwachting van een twee- of meerling? Dan heeft de

werkneemster recht op 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken

bevallingsverlof. In totaal duurt het verlof 20 weken.

Net als bij de bevalling van één kind bepaalt de geboortedatum de totale duur van het verlof. Tussen 8 en 10 weken voor de verwachte bevallingsdatum heeft de werkneemster de vrijheid om de aanvangsdatum van haar zwangerschapsverlof te kiezen.

Zwanger en ontslag

Als werkgever mag je een werkneemster niet ontslaan omdat zij zwanger is. Dit geldt tijdens haar verlof en de eerste zes weken na haar bevallingsverlof. Alleen in bijzondere gevallen is ontslag mogelijk, zoals bij een reorganisatie.

Loopt het contract af tijdens de zwangerschap? De zwangerschap mag nooit de reden zijn voor ontslag, maar als werkgever ben je niet verplicht om het contract te verlengen.

We streven ernaar dat deze informatie waardevol voor je is! Als je verdere vragen hebt of meer details wilt ontvangen over deze onderwerpen, staan we graag voor je klaar.

Judith Oude Nijeweme-Hampsink
Manager Personele Diensten
werkzaam (van 8.00 tot 16.30 uur) maandag, dinsdag en donderdag.
088 - 44 88 024

www.dekok.nl

Terug naar overzicht