Testamentscan

18 juni 2021

De enige zekerheid bij geboorte is dat je ooit het leven zal verlaten. Daarover nadenken vindt niemand leuk. Maar niet nadenken is geen optie. Want alles dat je opbouwt moet uiteindelijk goed terecht komen. Hoe doe je dat dan?

Een belangrijke basis is een goed contract bij samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap. Bij samenwonen zal je alles zelf moeten regelen, met de notaris of een andere adviseur. Want hier regelt de wet niet of nauwelijks wat.
Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat al wat anders. De wet regelt de zorgplicht over en weer. Tijdens de relatie maar ook na een breuk of de dood. Voor de sturing van de vermogensontwikkeling zijn huwelijkse voorwaarden een uitkomst.
Daarin kan je bijvoorbeeld regelen dat degene die de onderneming runt de eigenaar is en blijft zodat men na een scheiding nog uit zijn bedrijfswinsten alimentatie kan betalen. Maar ook dat de echtgenoot/partner niet met zijn vermogen aansprakelijk wordt voor jouw schulden. Opties zijn er te over.

En vervolgens is het aan eenieder om zelf te bepalen wat er bij dood met zijn vermogen moet gebeuren. Niets doen is zeker een optie maar niet altijd de handigste. Denk eerst maar eens aan een alleenstaande. Zijn nalatenschap vererft naar kinderen, anders naar ouders, en anders naar broers en zussen enzovoorts. Misschien is “een goed doel” een betere ontvanger dan een ver familielid dat je nooit ziet. En bij partners ligt dat nog complexer, zeker bij opvolgende relaties en kinderen van eerste en “opvolgende partner”. Dan kom je met de standaard wettelijke regeling vaak niet goed genoeg weg. Wat zijn dan de aandachtspunten? Enerzijds wil men graag dat de partner op dezelfde wijze kan doorleven. Anderzijds ook dat er nog vermogen over blijft voor de kinderen. Want hun erfenis wordt doorgaans pas uitgekeerd als de langstlevende ouder is overleden. En moet de langstlevende garanties geven of gaat dat net te ver? Wanneer moet de langstlevende toch tussentijds aflossen aan de kinderen?

Dan is er de mogelijkheid om bepaalde zaken specifiek voor één of meer van de erfgenamen te bestemmen. Bijvoorbeeld de onderneming gaat naar de oudste dochter die al is klaargestoomd als bedrijfsopvolger. En de Audi naar de jongste zoon.

De erfbelasting speelt vanzelfsprekend een wezenlijke rol. Ook bij ‘kleine’ vermogens. Stel je een getrouwd echtpaar voor met 3 kinderen en als enig bezit een gemeenschappelijk aflossingsvrije woning van € 800.000. Zonder testament moet voor elk kind erfbelasting worden betaald terwijl alle vermogen in stenen zit. Dat kan je voorkomen met bepalingen dat de langstlevende in 1ste instantie meer mag erven en de vrijstelling van ruim € 600.000 beter benut. En zo zijn er meer bepalingen. Ook belangrijk is wat er in tweede instantie met de erfenis gebeurt. Stel je kind overlijdt. Moet het vermogen dan automatisch naar de broer of zus of sta je toe dat het vererft naar je ex-partner?
Een testament biedt alle ruimte om in afweging van allerlei belangen beter te bepalen waar de erfenis terecht moet komen.

Fiscaal juristen Daniël Raamsman en Lorenz Wiggers geven je graag met een testamentscan het nodige inzicht. Bel of mail gerust, dit kan via 088 - 44 88 000 of d.raamsman@dekok.nl /l.wiggers@dekok.nl

Terug naar overzicht